TENIS NA MIVKI


Vabimo Vas na TENISA NA MIVKI v športnem parku Jama.

SE VIDIMO

SLIKE IZ TURNIRJA TENIS NA MIVKI LIGA 2020 JAMA

PRAVILA TENISA NA MIVKI (BEACH TENNIS)

IGRIŠČE

Igrišče za tenis na mivki je dolgo 16 in široko 8 metrov in je popolnoma enako igrišču za odbojko. Na sredini je z mrežo višine 1,70 m igrišče razdeljeno na dva enaka dela.

ŽOGA

Za igranje tenisa na mivki uporabljamo nekoliko mehkejše žoge, kot jih uporabljamo za igranje “navadnega” tenisa.

LOPAR

Za igranje tenisa na mivki se uporabljajo posebni loparji, ki so narejeni prav za igranje tenisa na mivki.

NAČIN ŠTETJA

Pri igranju tenisa na mivki točke štejemo enako kot pri “navadnem” tenis. Pri rezultatu 40-40, o zmagovalcu igre odloča naslednja točka (brez prednosti – No Ad). Vsak niz (set) se igra na 6 dobljenih igre, s podaljšano igro (tie-breakom) pri 6-6. Igra se na dva dobljena tie-break niza.

ŠTEVILO IGRALCEV V DVOBOJU

V vsakem dvoboju se pomerita dve ekipi, vsako ekipo sestavljata dva člana, torej enako kot v igri dvojic pri tenisu. Menjave v ekipi niso dovoljene, če se eden od igralcev poškoduje in ne more nadaljevati z igro, nasprotnika ta dvoboj zmagata.

NAČIN IGRANJA

Igralci udarjajo žogo preko mreže tako kot pri tenisu oziroma badmintonu, torej z volejem ali smešem. Dvojici je dovoljen samo en udarec, ne pa tri, tako kot pri odbojki. Če se žoga v igri dotakne tal, igralca, ki je nista uspela vrniti še pred dotikom, izgubita točko. Odboj torej ni dovoljen, tako kot je dovoljen pri tenisu. Igralec, ki se med igro na kakršenkoli način dotakne mreže ali pred ali po udarcu “vstopi” nad ali pod mrežo v nasprotnikovo polje (velja tudi za lopar), izgubi točko.

SERVIRANJE, BRANJENJE

Server ima na voljo samo en servis. Servis se izvaja tako da server stoji za osnovno črto, servira pa lahko v celotno nasprotno polje, torej tako po paraleli kot po diagonali. Če se servirana žoga dotakne mreže in se preko nje odbije v nasprotnikovo polje, se igra nadaljuje (servis je torej kljub dotiku pravilen – velja enako pravilo kot pri odbojki, ne pa kot pri tenisu). Branilec, ki je na vrsti, da brani, mora servirano žogo preko mreže odbiti v polje nasprotnika še predno ta pade na tla, sicer izgubi točko. Vrsti red serviranja in branjenja igralci z žrebom izberejo (določijo) na začetku dvoboja (torej enako kot pri tenisu).

MENJAVA ŽOG

Dvoboj se igra s tremi ali štirimi žogami, menjave žog med dvobojem ni.

O vseh primerih, ki niso napisani v tem pravilniku, veljajo enake določbe kot pri tenisu, o njih pa končno odloča vrhovni sodnik.